Formødre

1682859600

  dager

  timer  minutter  sekunder

inntil

Premiere!

I konsertforestillingen Formødre forteller Sara Aimée Smiseth historien om ni av sine formødre, fra sin formor, Alison Hamilton, født i 1665, til og med sin mormor, Anne Lise Ziesler. I samspill med ikoniske verker fra musikkhistorien er dette 350 års norgeshistorie sett fra et helt nytt perspektiv.

Velkommen til en unik konsertopplevelse!

Foto: KODE Bergen

Sara Aimée Smiseth er fra Haugerud i Groruddalen i Oslo og er utdannet pianist og musikkviter. Hennes kombinasjon av levende fortellerkunst og virtuost klaverspill gir publikum en helt unik lytteropplevelse, og hun turnerer jevnlig med sine konsertforestillinger i inn-og utland.

Det siste året har hun blant annet vært «Ukens pianist» på Troldhaugen i Bergen, turnert med solokonserter i USA og sluppet debutalbumet «Backer Grøndahl – Piano Works» til svært gode kritikker. I 2023 er hun blant annet invitert til spille recital i Mendelssohn Haus i Leipzig.

Som spillende konferansier har hun ledet publikum gjennom flere store konserter og arrangementer blant annet på hovedscenen i Operaen og i Universitetets Aula, og hun gjør dessuten konsertintroduksjoner for Oslofilharmonien og Den norske Opera & Ballett.

Foto: Vibeke Nyblin

Om prosessen med denne konserten:

For et år siden bestemte jeg meg for å gå i gang med dette konsertprosjektet, og utforske historiene om kvinnene i en familiegren som er ganske godt dokumentert langt tilbake. I alle fall blant forfedrene! Men for hver bok, artikkel eller dokument som omtaler herrene, finnes det en liten setning her og der om kvinnene. Det har vært et stort arbeide å snu alle steiner for å finne alle disse historiene, men de viste seg å være der. Resultatet har blitt denne musikalske fortellingen om ni av mine formødre.

Det har blitt besøk på Nasjonalbiblioteket, Oslo Byarkiv, NRK-arkiv, tur til Skottland, flere reiser i Norge, og ikke minst samtaler og intervjuer med familien. Det har vært veldig gøy å sette seg ned med det formålet å høre historier om besteforeldre, oldeforeldre og til og med tippoldeforeldre, jeg har fått så mange nye fortellinger, selv om nær fortid!

I det hele tatt har jeg i alle ni generasjoner funnet mer stoff om mine formødre enn jeg hadde turt å drømme om. Helt tilbake til 1600-tallet har jeg personbeskrivelser, anekdoter, og historier gjør det mulig å fortelle om hvilke mennesker disse damene faktisk var. Og alle ni var så kule, på hver sin måte!

Mellom komponistene Elizabeth de la Guerre, født samme år som min formor Alison Hamilton, til Maj Sønstevold som med sin Per aspera ad astra peker oss videre mot stjernene, har jeg valgt musikk av komponister som jeg håper kan si noe om tiden og samfunnet personene levde i.

Dette har vært den desidert mest arbeidskrevende konsertforestillingen jeg noen gang har laget, men jeg vil si det har vært verdt det! Nå gleder jeg meg skikkelig til å formidle disse ni damenes historier – fra Mosjøen i nord til Lindesnes i sør. Det blir også flere konserter til neste år.

Full oversikt over konserter ligger ute her.

Håper vi sees!

Foto: Silje Vatne Heggem

Publisert av Sara Aimée Smiseth

Pianist, musikkformidler, turglad.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: