Ny konsert på gang!

De siste årene har jeg hatt en idé som jeg har gått og grublet på, men ikke helt har hatt for meg hvordan jeg skal konkretisere. Jeg har alltid vært interessert i slektshistorie, på begge sider av familien, egentlig. Og spesielt på morssiden er det en god del artige og interessante karakterer som det er mulig å finne informasjon om på nett og andre steder.

Denne ideen tenkte jeg lenge burde ta form av en bok, men det ble nok et litt for tidskrevende prosjekt som var vanskelig å få til til ved siden av konserter og annen frilansjobbing. Men så slo det meg at hvis jeg gjør dette i form av en konsertforestilling, kan jeg faktisk gjøre denne slektsforskningshobbyen til jobben min, en liten periode. Og da gav det hele mening!

Jeg har allerede fått booket konsertforestillingen inn en del steder, og jobber med flere spillesteder. Så forestillingen skal fremføres! Men den må aller først lages. Og det går jeg i gang med .

De siste årene har jeg valgt meg ut komponister, der jeg forteller livshistorien deres i toner og ord. Den nylig gjennomførte forestillingen Europa 1901 var noe annet – en liten forsmak på neste prosjekt, nemlig en konsert der jeg tok for meg mer kulturhistorisk enn biografisk materiale.

Og dette nye prosjektet blir begge deler: Mine formødres historie, men satt i et større perspektiv, en slags norgeshistorie sett gjennom øynene til åtte (eller flere?) av mine formødre. Forresten hadde det vært mye lettere å lage en konsert om mine forfedre, men så tror jeg også at nettopp kvinneperspektivet kan gjøre dette mer interessant. (Historier om hvite menn fra den øvre middelklasse er jo strengt tatt godt dekket.)

Her er den foreløpig oversikten jeg har laget over mine formødre:

Marjorie Chrystie f. Lawrie (1712-1784)
Flyttet fra Skottland til Norge, gift i Moss, tidlig enke og ble forpakter av Lindesnes fyr.

Fredrikke Louise Kierulf f. Chrystie (1749-1778)
Mistet tre av fire barn, døde bare 29 år gammel. Gift med rådmannen i Kristiansand.

Margery Vibe f. Kierulf (1775-1852)
Mor til ni barn. Gift i Bergen med Nils Andreas Vibe, generalkrigskomissær og Kong Christian Fredriks kammerherre.

Nicoline Andrea Margrethe Thaulow f. Vibe (1807-1885)
Utga romanen «Drøm og virkelighet» anonymt i 1861 og ble med det én av Norges tidligste romanforfattere. Gift med grunnleggeren av Sandefjord og Modum bad.

Henriette Caroline Fredrikke Dedichen f. Thaulow (1836-1917)
Vokste opp i et stort kunstnermiljø, og blant celebre gjester på Modum Bad. Skrev memoarer fra sitt liv på Modum og Blaafarveværket.

Antoinette Pauline Marie Dedichen f. Nyblin (1862-1941)
Kunsthåndverker, drev med både metallarbeid, bokbinding og veving på hobbybasis. Legefrue på liberalt psykiatrisk sykehus i Groruddalen.

Nicoline Aimée Sommerfelt f. Dedichen (1892-1975)
Forfatter av barne- og ungdomsbøker, oversatt til 29 språk. Skrev Veien til Agra, den største internasjonale norske barneboksuksessen før Sofies Verden. Utdannet franskoversetter.

Anne Louise Ziesler f. Sommerfelt (1923-2014)
Aktiv i motstandsbevegelsen under krigen for Milorgs Sentralledelse. Arbeidet senere blant annet som laboratorieassistent.

Min mor, Kaja, og jeg har blitt snakket sammen og blitt enige i at hun er min mor, hun er i høyeste grad levende, og dermed ikke min formor. Men det er mulig hun blir en liten del av konserten likevel. Denne oversikten er også resultatet av et relativt kjapt overblikk, det er mulig at det her skjer endringer. Kanskje jeg også velger andre grener av familien enn det jeg har ramset opp her, hvis det dukker opp noen uventede fortellinger.

Blant annet reiser jeg i desember til Skottland for å grave videre – kanskje det dukker opp noen ekstra ledd bakover der? Her blir veien til mens jeg går, og annet enn et stykke av Maj Sönstevold har jeg ennå ikke satt noe av musikken til konserten.

Forresten har jeg allerede fått kontakt med en slektning, min mors firmenning Vibeke Nyblin som jeg møtte forrige uke. Hun er femte generasjons fotograf, min tippoldemor Antoinette «Toinon» Dedichen f. Nyblin var søsteren til hennes oldefar som etablerte studio i Skien, der Vibeke fortsatt bor og arbeider. Les gjerne mer om vår felles forfar Daniel Georg Nyblin og jakten på et bilde av Edvard Grieg, Agathe Backer Grøndahl og flere andre komponister her. Vibeke og jeg fant tonen med én gang, og hvem vet hvilke andre nye slektsbekjentskaper som dukker opp!

Så ønske meg lykke til, prosjektet Formødre er herved i gang!

April 2023:

Konserten er nå ferdiglaget, og det ble noen endringer i hovedpersonene: Fredrikke Louise Chrystie og Margery Kierulf ble byttet ut med Jacobine Chrystie og Caroline Looft, og jeg la til et ledd til: Alison Hamilton, født i 1665. Mine formødre, de også!

Vel møtt til premiere 30. april på Sandefjord bad. Full oversikt over konserter ligger ute her.

Publisert av Sara Aimée Smiseth

Pianist, musikkformidler, turglad.

2 kommentarer om “Ny konsert på gang!

  1. Så flott prosjekt! Kommer på en av forestillingene. Nå er jo også vår felles link klarlagt. Jacobine Aubert, født Thaulow. Tvi, tvi med forberedelsene!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: